Viutadella.com

FICHA TÉCNICA

Nombre del proyecto: Viutadella.com

Tipo: Proyecto universitario. Medio de comunicación online.

Año: 2019

Creadores: Elena Urbán, Anna Reig y Adrián Soler

Descripción: Medio de comunicación especializado en el Parque de la Ciutadella, el Parlament de Catalunya y el Zoo de Barcelona. Cobertura de eventos en directo, crónicas en vídeo y audio.

Idioma: Catalán

 

Entrevistas: Leo Anselmi, promotor del proyecto ZOO XXI

Competencias desarrolladas: preparación de la entrevista, edición del vídeo a dos cámaras, elaboración del grafismo.

Crónica: la Tamborinada 2019. Fiesta cultural.

Competencias desarrolladas: preparación de la crónica (con stand up, conseguir entrevistas a personalidades relevantes), edición del vídeo, elaboración del grafismo y locución.


Són les 10.30 del matí al parc de La Ciutadella i ja se senten els tambors. Tot està preparat perquè comencin els espectacles que estan programats des de les 11 del matí i que s’allargaran durant tot el dia. Fa un sol de justícia a Barcelona i sembla l’oportunitat perfecta per passar un diumenge en família.

Amb quatre escenaris distribuïts en diferents zones del parc s’han anat desenvolupant els diferents espectacles de màgia, teatre, animació, titelles, contes i circ. A més a més, hi ha hagut una desfilada de gegants amb colles vingudes d’arreu de Catalunya, com la Mulassa i els nans de Cappont (Lleida) o els Gegants de Sentmenat, entre d’altres. Han creat un ambient de festa major allí per on anaven, tocant melodies populars catalanes, com ‘Baixant de la Font del Gat’.

A l’entrada del parc més propera a Wellington, els visitants es trobaven amb una barraca de màgia on el pallasso Sabanni ha fet una actuació al migdia. Una combinació d’humor i màgia, amb acudits d’actualitat també per entretenir als pares han aconseguit treure una rialla a tothom. En declaracions per Viutadella i Bibidibarna, Sabanni ha explicat que ja no “sap diferenciar entre nens i adults: els nens són a vegades molt adults i els adults són una mica nens” i ell es limita a fer “màgia per tothom”.

A l’escenari principal, la companyia Pentina el Gat ha interpretat versions de cançons dels anys 90. Sam Atencia, intèrpret del grup, explica que la intenció és que, com els nens vénen acompanyats dels pares, havien de “fer música també pels pares”. I així van muntar l’espectacle Balambambú.

Ja passat el migdia, s’ha produït la inauguració de la Tamborinada 2019. Però la Fundació La Roda no volia interrompre la festa amb discursos institucionals i “evitar el més feixuc, que són els parlaments”, en paraules de Pep Morella, president de La Roda. Per això les autoritats s’han limitat a tallar una cinta amb unes tisores gegants en presència dels gegants i també de les famílies que s’havien aplegat al voltant de l’escenari principal. Morella i Anna Corbella –directora de la fundació– han pujat a l’escenari acompanyats de representants de la Generalitat de Catalunya, com Ester Franquesa, directora General de Política Lingüística. També ha assistit a la inauguració Miquel Àngel Essomba, del Comissionat d’Educació Infància i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

“És la festa major dels barris i entitats que formen part de La Roda”, ha explicat a Viutadella Pep Morella –president de la fundació–. Ha subratllat el treball que fan aquestes 60 entitats, que treballen amb infants i joves per “fer una societat millor”. “La llengua és l’eix vertebrador i potenciem tot el que és l’espectacle en català. La llengua és l’element que uneix espectacles i tallers i també a les persones”, ha explicat Morella. I amb iniciatives com aquesta es permet que els nens entrin en contacte amb frases, refranys i expressions de la cultura popular. Ester Franquesa, directora General de Política Lingüística de la Generalitat, ha explicat a Viutadella que iniciatives com aquesta el que fan és “aplegar tot el que és cultura popular, festa, formació per als infants i l’element crucial és la cohesió social i el paper de la llengua com vertebradora”. Franquesa ha felicitat a les entitats que hi han participat.

Una festa accessible i internacional

A la festa hi han pogut assistir persones amb discapacitat, ja que hi ha hagut traductores de llenguatge de signes en moltes actuacions que ho requerien, amb la col·laboració d’ONCE Catalunya. Així, els assistents amb problemes d’oïda han pogut entendre tot el que deia el pallasso Sabanni, o també la màgia de Struc.

La festa ha sigut també un primer contacte amb la cultura catalana per alguns turistes que anaven a passejar pel parc de la Ciutadella, s’han trobat amb la Tamborinada i s’hi han afegit. És el cas de Papadopoulos Christos, vingut de Grècia i que s’ha ensopegat amb la festa tot just arribar al parc.

El resultat de la jornada ha sigut excel·lent, tant per l’organització com per la brillantor que han atorgat els voluntaris i voluntàries de La Roda i les 60 associacions a una Tamborinada que, un cop més, ha reunit als nanos al voltant de la cultura catalana, la gran protagonista de la festa.